Arhiva bloga

srijeda, 2. travnja 2014.

Novo školsko doba u Čarobnoj ploči


Ideja za osnutkom udruge Čarobna ploča proizašla je iz glava dviju učiteljica razredne nastave, Tamare i Ane, Ane i Tamare. :)
U vrijeme kada je posao u struci teško naći rekle smo NE čekanju i DA preuzimanju stvari u vlastite ruke.
Udruga je osnovana u Slavonskom Brodu, a razmišljanje o tome što gradu treba dovelo nas je do „produženog boravka“, gdje će djeca uz mnogo rada i učenja, moći napisati zadaću, pripremiti sve za školsku nastavu, ali i biti educirani različitim programima odgoja i obrazovanja s velikim naglaskom na razvijanje ljubavi prema učenju. Produženi boravak je pod navodnicima jer to ne predstavlja klasični boravak kakav viđate u školama. Budući da grad ima 9 škola,a samo dvije od njih imaju produženi boravak, smatramo naš razlog osnivanja udruge sasvim opravdanim. Još uvijek nemamo konkretan prostor jer čekamo odluku grada o ustupanju gradskog prostora, ali naš rad bi trebao započeti krajem lipnja ili početkom srpnja, bez obzira na njihovu odluku.
Spletom okolnosti dok se ideja razvijala obje smo zaposlene u razrednoj nastavi na određeno vrijeme, što nam pruža uvid u to kako funkcionira nastava u školi. Svakodnevno slušamo dječje izjave poput : „ne mogu, ne znam kako, glup sam, nije to za mene, meni to jednostavno ne leži...“. Ta djeca imaju samo 7 do 11 godina i premlada su da bi razmišljala na takav način. Primjećujemo problem ovakve vrste i kod djece predškolske, ne samo školske dobi. Motivacija koju osjećamo iskrena je i najveća želja članova udruge je odgojiti i obrazovati sretnu i zadovoljnu djecu. Primjenjujući načine pozitivnog mišljenja i rješavanja problema u praksi vidjele smo da je tako nešto itekako moguće i da su djeca uvijek spremna isprobati nove načine učenja. U pristupu učitelj-učenik stvari se moraju mijenjati jer je vidljivo da ovakav način uglavnom, ne funkcionira ( rezultira nedisciplinom,  nezadovoljstvom, nemotiviranošću... ) pa želimo pokušati drukčijim pristupom koji ćemo u narednim postovima/člancima detaljnije objasniti.
Obje smo kompetentne učiteljice i djelujemo u skladu sa svojim znanjima i vještinama ne zato što moramo ili nam to donosi profit nego zato što u sebi vjerujemo da svaki učenik može uspjeti!

 Zapamtite :


„Djeca nikada nisu bila dobra u slušanju odraslih. 
Ali nikad nisu propustila priliku da ih imitiraju.“
 James Baldwin 


 


3 komentara:

  1. Svaka cast cure,velika pohvala za ideju! Na facebook sam vam se isto javila,ima mi je Mihaela Mataić,također uciteljica rn, ako stogod treba zovite...mojfacebook profil je na ime Mihaela Kovacevic,a mail mihaela.kovacevic@yahoo.com i spremna sam volontirati

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala ti puno i čujemo se svakako! :)

    OdgovoriIzbriši
  3. svaka čast..., i samo naprijed!!!!!!!! ;)

    OdgovoriIzbriši